Yoğun Bakım Yatağı Çok Kıymetlidir

Özellikle pandemi dönemi boyunca önemine yakından şahit olduğumuz yoğun bakım hizmetleri, yoğun bakım yataklarının gereksiz meşgul edilmemesi konusunu da beraberinde getiriyor.

Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Mustafa Süren yoğun bakım yatağının gereksiz meşgul edilmemesi gerektiğine vurgu yaparak, konuyla ilgili bilgi verdi;

 Yoğun Bakım Üniteleri

 Tüm dünya olarak pandemi sürecinde yoğun bakımların hastanelerin çok önemli bir birimi olduğunu gözlemledik. Yoğun bakımlar ileri teknoloji ile donatılmış, tecrübeli doktorlarla birlikte eğitimli personellerin görev aldığı ve kritik hastaların takip edildiği özellikli birimlerdir. Akciğer, kalp, dolaşım sistemi, böbrek, beyin, kemik iliği gibi organlardan birinin veya birkaçının yetmezliği (çoklu organ yetmezliği) durumunda veya yetmezlik ihtimali öngörülen durumlarda hastaların yakın takip ve tedavisi için yatırıldığı yerlerdir.

 Yoğun Bakım Yatakları Etkin Bir Şekilde Kullanılmalı

 Hastanelerin yatak sayısına göre standart yoğun bakım yatak oranı %10-20 civarındadır. Dolayısıyla doğru olan, yoğun bakım yatak sayısını artırmaktan ziyade yoğun bakım yatak oranını bu sınırlarda tutarak yoğun bakım yataklarını fayda görecek hastalara göre planlamak gerekir. Yoğun bakım ihtiyacı ortadan kalktığı düşünülen hastaların en kısa zamanda hastanelerin diğer yataklı birimlerine nakli gerçekleştirilmelidir. Bu yüzden yoğun bakım ekibi ve hasta yatıran klinisyenler sürekli iletişim halinde olmalıdır.

Ayrıca yoğun bakımda yatışın hastaya fayda sağlamayacağı düşünülüyorsa bu hastalar (futile teratment; nafile tedavi) için yoğun bakım yatış endikasyonları kapsamlı olarak ele alınması gereken önemli bir konudur. Hasta ve hasta yakınlarının veda sürecini en iyi şekilde yaşamaları için özellikle terminal dönem hastaların yoğun bakımda yatış gerekliliği iyi düşünülmelidir.

Bölümler Arası Etkin İletişim Önemli

 Yoğun bakım yataklarını daha ergonomik ve efektif kullanılması için tüm birimlerin iyi iletişim halinde olması ve sistemindeki aksaklıkların düzeltilmesi yoğun bakım ünitesindeki yatakların boşaltılmasındaki gecikmeyi azaltacaktır (%15). Yoğun bakımda yatıştan fayda görmeyeceği düşünülen hastalar; modern dünyada uygulandığı gibi, bilimin kılavuzluğunda ve insan onuruna yakışır şekilde kanunlarda gerekli düzenlemeler yapılarak yoğun bakım dışındaki geriatri, palyatif bakım ve rehabilitasyon merkezleri gibi yataklı birimlere yatırılması daha uygun olacaktır.

Kaynaklar

  1. Vasco Moscovici da CruzLucimara CamaliontePedro CarusoFactors Associated With Futile End-Of-Life Intensive Care in a Cancer Hospital. American Journal of Hospice and Palliative Medicine 2014; 32(3) DOI:10.1177/1049909113518269).
  2. Volkan Acar. Yararsız Tedavi (Futile Treatment) January 2016.
06 Haziran 2022
588 kez görüntülendi
Öğrenci Destek Hattı