Yara Bakımı ve Yara Bakımında Güncel Yaklaşımlar Kursu Başarıyla Tamamlandı

Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi işbirliği ile 4. Yara Bakım ve Yara Bakımında Güncel Yaklaşımlar Kursu Düzenlendi. Samsun ve ilçeleri, yakın iller ve özel sağlık kuruluşlarından çok sayıda sağlık profesyonelinin katıldı kurs programı 6 farklı oturumdan oluştu.

İlk oturumda Kronik Yara konusu ele alındı

Deri Anatomisi konusuyla Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Anabilim dalından Uzm. Dr. Hasan Sivrikaya,Kronik Yara Kavramı ve değerlendirilmesi konusuyla Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Anabilim Dalından Dr. Öğretim Üyesi Kerem Yılmaz, Kronik Yarada İnfeksiyon Yönetimi konusuyla SAMÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hast. Kl. Mikrobiyoloji Anabilim dalından Prof. Dr. Özgür Günal, Yara yatağı hazırlanması ve debridman konusuyla Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Dr. İsmail Bülbül, Kronik Yara Tedavisinde Yağ Enjeksiyonu Yöntemi ile SAMÜ Tıp Fakültesi Plastik ve Rekons. Cerrahi Anabilim Dalından Prof. Dr. Umut Tuncel,Kronik Yara Bakımında Hasta/Hasta Yakını Eğitimi Yönetimi ve Evde Bakım konusuyla SAMÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalından Doç. Dr. Mahcube Çubukçu sunumlarıyla katkı sağladı.

 

İkinci Oturumda Diyabetik Ayak konusunda konuşmacılar katılımcılara bilgi aktardı.

Diyabetik ayak fizyopatolojisi ve Diyabetik ayak yara sınıflaması ve değerlendirme /tedavi      konularıyla Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı  Uzm. Dr. Ayhan SÖNMEZ ,     Diyabete bağlı ayak deformitelerinin ve osteomyelitin tedavisi konusuyla SAMÜ Tıp Fakültesi ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalından Doç. Dr. Lokman Kehribar, Diyabetik ayak korunma ve hasta ve yakınlarının eğitimi  konusuyla, Uzm. Dr. Nur ŞİMŞEK YURT, Yara yönetiminde beslenme konusuyla, Yoğun Bakım  Uzmanı ,  Nütrisyon Destek Ekibi Sorumlu Hekimi Dr. Ümmü  Gülsüm YÜKSEL sunumlarıyla katkı verdiler.

 

Basınç yaraları olarak belirlenen üçüncü oturumda,

Basınç fizyopatolojisi, oluşumu, değerlendirme ve evrelendirme  konusuyla SAMÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği anabilim dalı Başkanı Prof. Dr. Erdinç Yavuz,    Basınç yaralarında tedavi ve cerrahi yaklaşımlar konusuyla     Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı  Uzm. Dr. Emre KIYMIK ,   Basınç yaralanmalarını önleme ve hemşirelik bakımı konusuyla, Yara Bakım Hemşiresi Hanife İNÇ sunumlarını gerçekleştirdiler.

Dördüncü oturumda Arteriyel ve Venöz Ülserler konusu ele alındı.

Venöz ülserler ve tedavileri, Lenfödemin fizyopatolojisi ve tedavisi konularıyla , SAMÜ Tıp Fakültesi KVC Anabilim Dalından Dr. Öğretim Üyesi Emrah Ereren, Arteriyel  ülserler ve tedavileri konusuyla ,SAMÜ Tıp Fakültesi KVC Anabilim Dalından Dr. Öğretim Üyesi İlker Hasan KARAL sunumlarıyla katkı sağladılar.

Beşinci ve Altıncı Oturumlarda , Farklı Yaralara Genel Bakış ve Yara Bakımında Güncel Yaklaşımlar Başlıkları Ele Alındı.

Yanık yaralarını değerlendirme ve bakım ilkeleri konusuyla,Genel cerrahi Uzmanı Uzm. Dr. Alper CEYLAN,   Akut ve Travmatik yaraların tedavisi konusuyla ,Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Nizamettin Güzel, Stoma Bakımı Ve Stoma Komplikasyonları konusuyla Yara bakım Hemşiresi Hanife İnç,  Cerrahi Alan Yaraları ve Peristomal komplikasyonları konusuyla ,SAMÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalından, Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Alperen AVCI,  Yara Bakımında Ürün Kullanımı ve  Güncel Yaklaşımlar     konusuyla    Yara Bakım Hemşiresi Serpil Çetin  Demir, Negatif Basınçlı Yara Tedavisi konusuyla,Plastik Ve Rekonstrüktif Cerrahisi Bölümünden Uzm. Dr. Murat GÜMÜŞ ,  Hiperbarik Oksijen Tedavisi konusuyla , Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Bölümünden uzm. Dr. Hasan Sivrikaya, Yara Bakımında İntegratif Tedaviler konusuyla, SAMÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalından Doç. Dr. Onur Öztürk  sunumlarını gerçekleştirdiler.

4.Yara Bakım ve Yara Bakımında Güncel Yaklaşımlar Kursu katılımcıların sorularının cevaplandırılması ve konuşmacı katılımcılara katılım sertifikası takdim töreni ile sona erdi.

 

 

 

14 Haziran 2023
754 kez görüntülendi
Öğrenci Destek Hattı