Tokat’tan Gelen Skolyoz Hastası Samsun’da Sağlığına Kavuştu

 

Sırt ağrıları , omurga eğriliği ve kamburlaşması olan Tokat’ta yaşayan 20 yaşındaki hasta Ahmet Akan, şikayetlerinin artması ve omurga eğriliğinin ilerlemesi nedeniyle tedavi için Samsun ‘a geldi.

Yapılan muayene ve incelemeler sonucu hastada 73 derece skolyoz ( omurga eğriliği ) ve kifoz ( kamburluk ) tespit edilerek, ameliyat önerildi.

Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Ömer Bozduman,  deneyimli ameliyat ve anestezi  ekibi  eşliğinde görev yaptığı Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 7 saat süren başarılı bir skolyoz ameliyatı gerçekleştirdi.

Hasta ile ilgili bilgi veren Dr. Öğretim Üyesi Ömer Bozduman;

‘’ Hastamız artan sırt ağrıları ve omurga eğriliğinin ilerlemesi şikayetiyle kliniğimize başvurdu, inceleme ve değerlendirmelerimiz sonucu, ameliyat kararı verdik, 7 saat süren  skolyoz ameliyatını  takiben,  12 saat sonra hastamız kaldırılıp yürütüldü, ameliyat sonrası, nörolojik olarak hiçbir sorunu yok, eğriliği tamamen düzeldi, boyu uzadı. Şu an kendisi  yürüyüp gezebiliyor. Hastayı 5 gün sonra taburcu edip evine gönderiyoruz. Her ameliyatta olduğu gibi skolyoz ameliyatlarında da ekip çalışması çok önemli, uzun süren bu ameliyatı ,hastanemizin özverili  ameliyat ve servis hemşireleri ve deneyimli anestezi ekibi ile gerçekleştirdik.

Ayrıca hastamız bu ameliyatı ve sonrasındaki bakım hizmetlerine ,  ücret ödemeden devletimizin imkanlarıyla kavuşmuş oldu. Samsun Üniversitesi Tıp Fakültemiz ve Samsun Eğitim Araştırma Hastanemizin tüm imkanlarını Samsun ve bölge halkına sunmaya devam ediyor olacağız ‘’ dedi.

Skolyoz Nedir?

Skolyoz, omurganın  göğüs  veya bel  bölgelerinde görülebilen, yana doğru eğriliğidir. Tek başına olabileceği gibi, kifoz (arkadan öne doğru anormal bir eğrilik) ile beraber de görülebilir . Sıklıkla konservatif korse,  fizik tedavi gibi yöntemlerle tedavi edilir, eğriliği çok ilerleyen hastalar cerrahi olarak tedavi edilmektedir.

Hastalık, kız çocuklarında çok daha sık görülür. Türkiye’de  2,5 milyon skolyoz hastası olduğu tahmin edilmektedir.

Omurga eğriliğinin erken tespit edilmesi açısından ebeveynlerin  çocuklarını,  ergenlik dönemlerinde, omuz seviyeleri ,  duruş bozukluğu ve asimetri açısından  dikkatle gözlemleyerek, eğrilik tespit ettiklerinde vakit kaybetmeden ortopedi ve travmatoloji uzmanına  başvurmaları gerekmektedir.

 

25 Nisan 2022
605 kez görüntülendi
Öğrenci Destek Hattı