Tıp Fakültemizde İlk Kez Ortognatik Cerrahi Operasyonu Yapıldı

Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrah Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Umut Tuncel görev yaptığı Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ilk kez yapılan bir operasyon ile hasta Gürhan Yılmaz’ın sağlığına kavuşmasını sağladı.

Çene iskelet yapısı ileri derecede bozuk olan hasta Gürhan Yılmaz, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Bölümüne başvurarak gerekli muayene ve incelemelerden sonra ortognatik (çene) cerrahisi operasyonuyla hem fonksiyonel hem de estetik açıdan sağlığına kavuşmuş oldu. Operasyonu gerçekleştiren Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Umut Tuncel, yaptıkları ortognatik (çene) cerrahisi operasyonuyla ilgili bilgi verdi:

Hastamız çiğneme ve konuşma bozukluğu ve estetik kaygılarla kliniğimize başvurdu. Detaylı muayene ve incelemeler sonrası hastamıza ortognatik (çene) cerrahisi planladık ve operasyonu gerçekleştirdik. Yaptığımız operasyon fakültemizde ilk kez gerçekleştirildi. Hastamızı operasyon sonrası üç gün yoğun bakımda takip ettik. Yataklı servisimizde devam eden tedavisinin ardından taburcu ettik.

Ortognatik Cerrahi Nedir ?

Ortognatik (çene) cerrahi çene iskelet yapısı ileri derecede bozuk olan hastalarda hem fonksiyonelliğin (çiğneme, konuşma) hem de estetik görünümün iyileştirilmesi için diş hekimliği branşlarından Ortodonti ve Çene Cerrahisinin birlikte yürüttükleri tedavi yöntemidir. Ortognatik (çene) cerrahi, çene kapanışları birbiriyle uyumlu olmayan, alt çenenin üst çeneye göre ileri derecede önde, arkada ya da asimetrik olduğu durumlarda çene iskelet yapısı üzerinde iyileştirmelere olanak sağlayan bir işlemdir.

Ortognatik Cerrahi Kimlere Uygulanır?

İleri derece çene iskelet bozukluğu olan kişilere uygulanan cerrahi işlem, kemik gelişimini tamamlamış yetişkin hastalara uygulanan düzeltici bir tedavi yöntemidir. Gerekli görülmesi hâlinde her iki çene için de uygulanan bu işlem:

1- Çiğneme, çene kapanışı, konuşma ve çene pozisyonunun uygun olmamasına bağlı olarak solunum fonksiyonlarında sorun yaşayan hastalara,

2-Alt ve üst çenenin birbirine göre çok ileride ya da çok geride olması nedeniyle yüz bölgesinde estetik kaygı yaşayan hastalara uygulanmaktadır.

İlk muayene yani oral diagnoz sırasında hastanın ihtiyaç duyduğu tedavi planı yapılırken hastanın kendi istekleri de dikkate alınır. Temel olarak fiziki problemler ön planda olsa da estetik kaygılar da dile getirilmektedir.

Uygulanan tedavi hem çene iskelet yapısı üzerinde düzeltici bir işlem olması hem de dişlerin kendi pozisyonlarına getirilerek estetik anlamda iyileşmeyi sağlaması açısından hasta psikolojisini de iyileştiren bir tedavidir.

İşlem sonrasında çene kapanışının düzelmesi, diş sıralarının ideal hâle gelmesi hastanın fiziki görünümünde olumlu sonuçlar yaratır. Konuşma, çiğneme ve solunum fonksiyonlarındaki iyileşmeler sonucunda kişinin yaşam kalitesi yükselir.

02 Kasım 2022
791 kez görüntülendi
Öğrenci Destek Hattı