Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Tarafından İşitme Engelliler Haftası Etkinliği Gerçekleştirildi

Doç. Dr. Doğukan Özdemir: “Koklear İmplant Ameliyatı İşitme Kayıplarını Tamamen Düzeltiyor”

Samsun Üniversitesi Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, Üniversitemiz Tıp Fakültesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Bölümü öğrencilerinin katılımıyla İşitme Engelliler Haftası dolayısıyla düzenlenen etkinlikle, kulak sağlığına dikkat çekildi. Etkinliğe Tıp Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Ergin Kariptaş da katıldı.

Fakültemiz KBB Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Doğukan Özdemir, bölüm doktorları ve Tıp Fakültesi bölümü öğrencileri, hastane lobisinde bir stant kurarak vatandaşları  işitmenin önemine karşı bilinçlendirdi. Etkinlikte, işitme testleri yapıldı ve görünür veya ileri derecede işitme kaybı yaşayan kişilere koklear implant (biyonik kulak) ameliyatı hakkında bilgi verildi.

Biyonik Kulak Ameliyatıyla İşitme Sorunlarına kalıcı Çözüm Sunuluyor

Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Doğukan Özdemir, toplumun işitme bilincini artırmak amacıyla stant açtıklarını belirtti. Özdemir, “İşitme bozukluğu olan bireyler için biyonik kulak ameliyatı sayesinde işitme yetilerini tamamen geri kazanabilirler. Yeni doğan bebekler, doğmuş oldukları kliniklerde işitme tarama testine tabi tutulur ve gerekli görülürse bu ameliyat uygulanır. Bu sayede, işitme sorunu yaşayan çocuklar, yaşıtları gibi duyabilir hale gelir ve normal yaşamlarına devam edebilirler.” şeklinde konuştu.

Biyonik Kulak Ameliyatı İle İşitme Sorunları Tarihe Karışıyor

KBB Araştırma Görevlisi Dr. Levent Ay da işitme kaybının çocukluk ve yetişkinlik dönemlerinde farklı zorluklara neden olabileceğine dikkat çekti. Ay, “İşitme kaybı şüphesi olan kişiler, en yakın kulak burun boğaz uzmanına başvurmalıdır. Yapılan muayene ve tetkikler sonucunda uygun tedavi yöntemleri belirlenir. Çocuklarda ise işitme kaybı doğumdan sonra tespit edilirse, gerekli tedaviler uygulanır ve biyonik kulak ameliyatı gibi çözümlerle işitme yetileri geri kazandırılır” dedi.

Gerçekleşen etkinlikte biyonik kulak ameliyatı yapılan hastalarla da buluşularak toplumda bu konuda farkındalık yaratmaya çalışıldı. İşitme engelliler için oyunlar oynandı, kulak maketleri ve işitme cihazları modelleri tanıtıldı. Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Ergin Kariptaş hocamızın da katılımlarıyla çekiliş gerçekleştirilerek 6 katılımcıya hediyeleri takdim edildi.

Samsun Üniversitesi Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından İşitme Engelliler Haftası dolayısıyla düzenlenen etkinlikler 23 Eylül’de Piazza AVM’de ve 1 Ekim’de CityMall Avm’de de devam edecek.

17 Eylül 2023
286 kez görüntülendi