Covid-19 Enfeksiyonunda Yeni Bir Dalga

Yaklaşık 3 yıldır devam eden Covid-19 pandemisi nedeniyle dünya genelinde yaklaşık 565 milyon insan enfeksiyona yakalanmış ve 6 milyondan fazla insan bu hastalığa bağlı sebeplerle yaşamını yitirmiş durumdadır. Ülkemizde ise resmi rakamlara göre 15 milyondan fazla vatandaşımızın bu enfeksiyona yakalandığı ve 99 binden fazla hastanın da yaşamını kaybettiği bildirilmiştir.

Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Özgür GÜNAL, görev yaptığı Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yeni varyant konusunda bilgi verdi;

Genel olarak bakıldığında pandemi döneminde alınan izolasyon önlemleri ve kullanılmaya başlanan aşılarla birlikte hastalığın görülme sıklığı ve buna bağlı ölüm oranları bariz bir şekilde azalmıştır. Ancak dünya genelinde aşıya ulaşımdaki eşitsizliğin yarattığı eksik bağışıklığın ve kontrol önlemlerinden erken vazgeçilmesinin sonucu olarak ortaya çıkan yeni varyantlar nedeniyle bu yılın haziran ayından itibaren dünya genelinde yeni bir hastalık dalgası oluşmaya başlamıştır. Haziran ayının ortalarından itibaren ülkemizde de yeni bir dalganın başladığı ve şu anda bu dalganın hızlanarak vaka sayılarının çok ciddi artış gösterdiği gözlenmektedir. COVID-19 polikliniklerine başvuran kişi sayısı ve pozitiflik oranları belirgin olarak artmış ve bu da hastaneye yatış oralarının artmasına neden olmuştur.

 

BA4/5 Omikron Alt Varyantı Hızla Bulaşıp, bağışıklıktan Kaçabiliyor

Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere şu anda etkili olan ve bir önceki Omikron alt varyantından daha bulaşıcı ve bağışıklıktan daha fazla kaçma özelliği olduğu bilinen BA4/5 Omikron alt varyanının bulaşma hızı ve bağışıklıktan kaçma özelliği dikkate alınarak yapılan analizlerde 2-3 ay içinde milyonlarca insanı etkileyebileceği bildirilmektedir.

 

Yeni Varyantın Belirtileri

 Bu yeni varyant nedeniyle gelişen Covid 19 enfeksiyonunda görülen bulgularda da farklılıklar olduğu bildirilmiştir. Özellikle İngiltere’den yapılan çalışmalarda artık hastalarda en sık gözlenen semptomların boğaz ağrısı, baş ağrısı, burun tıkanıklığı, öksürük, ses kısıklığı, hapşırma, yorgunluk, kas ağrısı ve halsizlik şeklinde olduğu bildirilmektedir. Biz de hastalarımızda en sık ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı, halsizlik ve yorgunluk şikayetleri olduğunu gözlemliyoruz. Bu bulgular soğuk algınlığına bağlı hastalıklarda da görülebildiği için hastaların çoğu şikayetlerini başlangıçta çok ciddiye almamaktadırlar. Bu nedenlerde hastanede test yaptırma ve gerekli durumlarda erken tedaviye başlama oranları düşük seyretmektedir.

 

 65 yaş ve üzeri , ek hastalığı olanlar dikkat etmeli

Ağır hastalık tablosu halen ileri yaş komorbit hastalıkları olan (65 yş üzeri, ileri evre kalp ve akciğer hastaları, diyabet hastaları vb) ve immünsüpresif hastalarda (kanser hastaları, yüksek doz steroid kullanan vb) daha fazla gözlenmektedir.

Maske kullanımına devam edilmeli, ek aşılar ihmal edilmemeli

Mevsimsel özelliklerden dolayı vakaların yaz boyunca yüksek bir plato yaparak devam edebileceği ve asıl vaka artışlarının,sonbahar ve kış aylarında yaşanabileceği de öngörülmektedir. Bu nedenle toplumda, özellikle kapalı (okullar, camiler, konser ve tiyatro salonları, sinemalar, hastaneler, AVM’ler vb.) ve kalabalık ortamlarda (futbol maçları, konserler, mitingler vb.) olmak üzere maske kullanımına mutlaka devam edilmelidir. Özellikle Dünya Sağlık Örgütü tarafından salgının sona erdiği bilgisi verilmediği sürece kişisel koruyucu önlemlere dikkat etmek gerekliliği unutulmamalıdır. Ayrıca hem ilk hem de ek aşı dozlarının yapılması ihmal edilmemelidir. Özellikle uzmanlık derneklerinin önerileri doğrultusunda aşılama programlarının tamamlanması gerekmektedir. Sağlık Bakanlığı da aşılama programlarını yaş grubu ve risk gruplarına göre tekrar genişletmiştir.

 

 

21 Temmuz 2022
392 kez görüntülendi
Öğrenci Destek Hattı