18–24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası

Yaşlı nüfus artış hızına paralel olarak yaşlılık ve yaşlı sağlığı konularında farkındalık yaratmak amacıyla “18–24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası” olarak anılmaktadır. Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi, Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahcube Çubukçu, Yaşlılara Saygı Haftası’nda yaşlılarla ilgili konuştu ve Samsun Üniversitesi Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Palyatif Bakım Servisi hakkında bilgiler verdi:

Yaşlılar haftası, yaşlı nüfusun toplumda daha fazla fark edilmesi ve onlara saygı gösterilmesi için farkındalık yaratmak için kutlanan bir haftadır. Yaşlılar toplumun önemli bir parçasıdır toplumsal belleğimizdir. Kıymetli kültürümüzü, gelenek ve göreneklerimizi yaşayarak ve yaparak gelecek nesillere gösteren, öğreten ve aktaran büyüklerimize sonsuz şükran ve saygılar sunuyoruz.

Yaşlılara saygı göstermek, onların yaşam kalitesini artırmak ve yaşamın son dönemlerinde daha iyi bir deneyim yaşamalarına yardımcı olmak hedefimizdir.

Biz Samsun Üniversitesi Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Palyatif Bakım Servisi ekibi olarak onların yaşam kalitesini artırmak için çeşitli hizmetler sunuyoruz. Hem koruyucu hekimlik ile yaşları gereği risk altında oldukları konularda destek vermek hem de palyatif bakım hizmetleri ile mevcut sorunlarına çözüm bularak büyüklerimizin bu toplumun sağlıklı, üretken ve mutlu bireyleri olmaları için çaba sarf ediyoruz.

Palyatif bakım hizmetleri, yaşlıların son dönemlerinde rahatlamalarına yardımcı olan bir tıbbi bakım şeklidir. Bu hizmetler, ağrı kontrolü, şikayet ve hastalık bulgularının yönetimi, psikososyal destek ve manevi destek gibi konuları kapsar. Palyatif bakım, hastalığın tedavisi değil, yaşam kalitesinin iyileştirilmesi ile ilgilenir.

Yaşlılar için palyatif bakım hizmetleri, yaşamın son dönemlerinde rahat ve huzurlu bir ortam sağlayarak yaşlıların hayatının son dönemlerini daha iyi bir deneyim haline getirmeye yardımcı olabilir. Yaşlılar, palyatif bakım hizmetleri sayesinde ağrılarını azaltabilir, psikolojik destek alabilir ve aileleriyle birlikte vakit geçirebilirler. Bu hizmetler, yaşlıların onurlu bir şekilde yaşamalarına yardımcı olur ve onların insanlık haklarına saygı gösterilmesini sağlar.

Büyüklerimize saygımızı göstermek ve bunu palyatif bakım hizmetlerini bütünleştirmek, bireylerinin tek tek dertlerine ortak olmaya çalışırken aynı zamanda toplumumuzun bütün halindeki iyilik ve üretkenliğinin de artmasında rol oynar.

Biz bu nedenle, halkımıza olduğu gibi diğer branşların sağlık çalışanlarına da bu konuya verdiğimiz önemi ve çalışmalarımızı aktarmaya çabalıyoruz. Hepimizin “geleceği”  yaşlılarımıza toplumun önemli bir parçası oldukları ve fazlasıyla hak ettikleri kendilerine uygun bakımı almaları için bilimsel gelişmelerin ışığında tüm hastane olarak çaba sarf ediyoruz.

23 Mart 2023
569 kez görüntülendi