1-30 Haziran Skolyoz Farkındalık Ayı

Tüm dünyada her yıl haziran ayı ‘Skolyoz Farkındalık Ayı’ olarak kabul ediliyor.

Skolyoz hastalığında en önemli şeyin hastalığın tanısında geç kalmamak olduğunu vurgulayan Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Ömer Bozduman ; görev yaptığı Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesinde “Skolyoz’dan korkmayın, geç kalmaktan korkun” ifadelerini kullandı.

Skolyoz Nedir?

Skolyoz, omurganın boyun, göğüs  veya bel  bölgelerinde görülebilen 3 boyutlu  deformitesidir. Bazen tek bölgeyi etkileyebilse de genellikle kompleks göğüs ve bel bölgesini birlikte etkiler. Omurganın yana doğru eğriliğine bazen hiperkifoz (kamburluk) eşlik eder.

Skolyozun Nedenleri;

Kas hastalıkları, kalıtımsal hastalıklar gibi birçok nedene bağlı olarak görülebilse de  sıklıkla  nedeni  bilinmeyen  skolyozlar ( İdiyopatik Skolyoz) görülmektedir. Yüksek açılara ulaşmadan erken yakalanırsa  korse,  fizik tedavi gibi yöntemlerle konservatif olarak tedavi edilebilmektedir. Eğriliğin  çok arttığı hastalarda ise cerrahi tedavi uygulanmaktadır.

Hastalık, kız çocuklarında erkek çocuklara göre daha sık görülür.

Türkiye’de 2,5 milyon skolyoz hastası olduğu tahmin edilmektedir.

Omurga eğriliğinin erken tespit edilmesi çok önemlidir !

Tüm Dünyada Skolyoz tanısında bir gecikme olduğunun altına çizen Dr. Öğr. Üyesi Ömer Bozduman ;  “Omurga eğriliğinin tansında erken tanı açısından ebeveynlerin  çocuklarını,  özellikle 10-16 yaş arası omuz seviyeleri ,  duruş bozukluğu ve asimetri açısından  dikkatle gözlemlemelidir. Herhangi bir asimetri fark edilirse vakit kaybetmeden Ortopedi ve Travmatoloji uzmanına  başvurmaları gerekmektedir” dedi.

23 Haziran 2022
299 kez görüntülendi