Karadeniz’de İlk Kez Yapılan Uygulama ile Sağlığına Kavuştu

Altmış iki yaşındaki hasta Recep Kara kalp atış hızındaki ani düşme nedeniyle Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisine başvurdu. Yapılan değerlendirme ve incelemeler sonucu hastaya kalp yetmezliği ve nabız düşüklüğü nedeniyle kalp pili takılması planlandı.

 

Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Osman Can Yontar tarafından değerlendirilen hastanın kronik böbrek yetersizliği olması ve bu durumun kalp pilinin rutin uygulamayla takılmasına imkân vermemesi nedeniyle kalp pili, Karadeniz’de ilk kez yapılan bir uygulamayla hastaya takıldı.

 

Vaka ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Osman Can Yontar şunları söyledi:
“Hastamız kalp atış hızında ani düşme olması nedeniyle acil servise başvurdu. Yapılan değerlendirmeler sonucu kalp yetersizliği ve nabız düşüklüğü nedeniyle hastaya kalp pili takılmasını planladık. Kalp pilleri rutin olarak köprücük kemiğinin altındaki toplardamara girilerek oradan kalbe uzanan kabloların yerleştirilmesiyle hastaya takılır. Bu hastamızın kronik böbrek yetersizliği nedeniyle bu damarları kullanılamayacak hâlde olduğu için kabloların kasık bölgesinde damardan kalbe yerleştirilmesini öngördük.

 

Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi İlker Karaal ve Kardiyoloji Bölümünden Asistan Dr. Melisa Uçar’dan oluşan ekibimizle önce küçük bir cerrahi kesi ile hastanın kasık bölgesinden karın içindeki toplardamara ulaştık. Ardından bu damarda kalbe ulaşarak pilin kabloları sırasıyla sağ ve sol karıncık bölgelerine yerleştirdik. Pilin jeneratörü de karın ön duvarına sabitlenerek işlem tamamlandı.

Buna benzer işlemler daha önce dünyada ve ülkemizde az sayıda uygulanmış olsa da kalp yetersizliği nedeniyle kalbin hem sağ hem de sol karıncığına kablo yerleştirildiğinden diğer uygulamalardan farklı ve zor bir uygulamayla hastamızı sağlığına kavuşturmuş olduk.”

 

 

 

05 Aralık 2022
507 kez görüntülendi
Öğrenci Destek Hattı